Nijntje in de grote stad

Zo voel ik mezelf soms, in m’n poging om de wereld te veroveren. Zo voelen ondernemers zich ook wel eens als ze na jarenlang hard werken en met het nodige boerenverstand een eind gekomen zijn. Op een dag groeit het bedrijf uit z’n voegen en komt de ondernemer tot het besef ‘dat mijn leiderschap van meedoen en voorzeggen’ niet meer voldoet ‘als we verder willen tenminste’.  ‘Het gaat wel redelijk, en een multinational hoeft niet direct, maar ja, of we op deze manier de volgende professionaliseringsslag gaan maken?’ is dan de vraag die de ondernemer zichzelf stelt.

Lees meer

Niertjesrecept

Edith Schippers gaat niertjes proeven. Oh, lekker dacht ik. Benieuwd of ze de niertjes kent die mijn moeder maakte vroeger, met veel boter in een korstje gebakken. Net als de gebakken kuit en varkenshersenen. Beetje vreemd, ook in de huidige superfood-trend dacht ik - ook beetje cynisch geworden van alle do’s en dont’s in voedselland (al erger ik me groen en geel aan m’n eigen bewondering voor het lijf van Faja).

Lees meer

Schuif dat blok aan de kant!

Het kan niet waar zijn dat ik met al m’n plannen voor een bestseller, met de Dag voor de Literatuur op 9 maart in het vooruitzicht en met genoeg inspiratie voor een blog, de aanzet tot schrijven mis.

Gewoon doen! spreek ik mezelf toe. Al zie je torenhoog op tegen die enorme berg, start bij het eerste blok aan de voet van de berg en schuif dat blok aan de kant. Step by step. Ik adviseer het coachees dagelijks; coachees die opzien als een berg tegen die nieuwe loopbaan, die ingewikkelde opdracht of die belangrijke missie.

Lees meer

De poort naar je gevoel

Zelf ben ik van nature nogal van de ratio en heb lange tijd geprobeerd te bedenken, daar ga je al, wat m’n gevoel nu is. Gevoel, dat was iets voor thuis, verstand gebruiken we op ons werk. Het wordt ingewikkeld als we ons gevoel gaan vermengen met ons werk, dacht ik. Totdat ik begreep, dat feit alleen al sprak me aan, dat de zakelijke wereld steeds meer gebaat is bij het toelaten van gevoel; bij het nemen van beslissingen, het bepalen van de koers, innovatie, samenwerken, ontwikkelen.

Lees meer

Venijnig

In de onderwijspsychologie is de veronderstelling dat leerlingen beter gaan presteren naarmate bij de leraren tevoren een hogere verwachting van hen is gewekt. Vier oorzaken worden genoemd: leraren zijn vriendelijker tegen hen, geven hen meer informatie en leermateriaal, laten hen langer praten als ze een vraag beantwoorden en gaan op het antwoord in, bij foute antwoorden helpen ze hen het antwoord te verbeteren door verder door te vragen.

Lees meer